Hvordan vaske gull.

En Villmarksblogg bør vel også inneholde hvordan man skal vaske gull, selv om jeg neppe tror man kan bli rik av denne geskjeften. Men man kommer da ut i naturen og kan oppleve både det ene og det andre. Finner man en bekk, elv eller en å er det bare og sette i gang, og fra tid til annen finner man litt gull. En iverig gullgraver er ofte en iverig sportfisker. Å sitte med en vaskepanne ved en elv eller bekk gir mye av den samme spenningen. Andre drømmer vel kanskje om å bli rike. Og muligheten er jo alltids tilstede. Over 90% av alle gullfunn gjøres jo av amatører.
Gull er et grunnstoff som består bare av gull og ikke noe annet. Og egenvekten til gull er meget stor. Den spesefikke vekt er 19,32 det vil si nesten dobbelt så tungt som bly. Hvis man fyller opp en melkekartong med gull vil den veie nesten 20 kg.


Kongsvinger området på enkelte steder finnes det gull i bekker og elver. Og fra tid til annen er jeg ute og vasker gull, men fortelle hvor jeg finner gull kommer jeg ikke til og gjøre. Man må da prøve seg frem å lete og plutselig en dag finner man noen små klumper eller flak med gull. Da vet man at en er på rett vei.


Og gull finner man inne mellom.

 

Hvordan vaske gull.

1.) Fyll grus i panna (halvfull), rist panna slik at det tunge gullet faller til bunnen. Dette gjøres samtidig som at panna er fylt med vann.

2.) Skyll av den lette sanden.

3.) Veksle mellom punkt 1 og 2 til bare tungmetallene, forhåpentligvis bare gullet er igjen.

Å vaske gull er en øvingssak som fort læres. Teknikk og tålmodighet er viktig. Å skille mellom gull og andre metaller som skulle finnes i pannen er som regel også en kurant affære.

Gullbiter ligner ofte tygget tyggegummi. Det er gult og skinner gullgult til alle kanter. Det som ofte kan narre en er når vi får svovelkis, kobberkis eller glimmer i panna. Hvis det glimrer når vi snur panna er det ikke gull. Gullets refleks er helt stabilt.

Er gullkornet så stort at vi kan skjære i det vil det lett kunne skjæres med kniv, mens svovelkis for eksempel vil sprute i stykker.

Har man først sett hvordan gull ser ut i en vaskepanne, vil man alltid kunne kjenne igjen gull i forhold til for eksempel svovelkis.


For og beholde prisen på gull skal man aldri smelte dette til en stor klump med gull, dette vil gjøre at gull prisen blir dårligere. Dette vil bli sett på som skrapgull.

Husk at man må ha grunneiers tillatelse for og vaske gull. I løpet av våren og sommeren legger jeg ut videoklipp på Youtube kanalen http://www.youtube.com/user/JRVillmark der jeg viser hvordan man vasker gull. 

 

 

Villmarks hilsen

Jan Rune

 
 

 

 

 

 

 

 

 

4 kommentarer

LillogJohnny

21.03.2013 kl.22:20

Dette har vært artig å prøvd, jeg har bare vaska gull i Legoland og Hunderfossen. Ble ikke akkurat rik av det, fikk en fin diplom da :)

villmarksbloggen

22.03.2013 kl.12:42

LillogJohnny: Hei, nei rik tror jeg heller ikke man blir av denne hobbyen, men moro er det og spennende.

Anne Lise

26.06.2013 kl.14:10

Hvor får man solgt gullet?

villmarksbloggen

27.06.2013 kl.23:05

Anne Lise: Sjekk opp med flere oppkjøpere, det kan lønne seg. Gullvekten eller Gullbrev kjøper gull som et eksempel, men ring rundt og sjekk hva dem gir for grammet det kan lønne seg. Sjekk også at vektene dem bruker er kontrollert.

Skriv en ny kommentar

villmarksbloggen

villmarksbloggen

51, Kongsvinger

Hei! Jeg heter Jan Rune og er 50 år. Jeg bor i Kongsvinger som ligger i Hedmark. Har en stor lidenskap for jakt, fiske, fellefangst og generelt alt innen friluftsliv. Jeg skriver om friluftsliv i medlemsbladet Bobra til Kobbl. Enkelte av innleggene kan ha reklamebasert innhold. Dette skyldes at enkelte produsenter/leverandører sponser meg med produkter. Og hvis jeg kommer over noe jeg synes fungerer bra, skriver jeg om dette. Hvis det er noe dere lurer på kan dere sende meg en e-post Villmarksbloggen@hotmail.no Har enkelte gjesteinnlegg, her er det andre som forteller om sine opplevelser, dit jeg har sendt dem. I disse innleggene er det de personene som står for teksten og bilder om ikke annet er oppgitt. Husk Copyright Det er ikke lov å kopiere bilder eller teksten i mine innlegg. Villmarkshilsen Jan Rune

Kategorier

Arkiv

hits